A nemez

A nemezről

A nemezelés tudománya-művészete több ezer évre nyúlik vissza. Hazája Belső-Ázsia, melynek népei ma is ugyan úgy készítik, használják, mint annak idején. A nemezelés technikája részleteiben változott ugyan, de az alapelv ugyanaz maradt.

Ez az anyag nem más, mint 100% gyapjú nyírás, tisztítás, kártolás, festés utáni összedolgozása kézzel, gyúrása önálló textillé, víz segítségével.

Érdekessége, hogy egyetlen szabás, öltés nélkül készíthetőek el bármilyen térbeli formájú alkotások. Befogad más textileket is, így adva különleges felületeket, textúrákat, fazonokat.

Igen sokoldalú, szinte téphetetlen, erős anyag, mégis lágy, puha, könnyű esésű is tud lenni. Lakástextileket épp úgy lehet belőle készíteni, mint ékszert, ruhát, jelmezt vagy sátrat.

Nagyon sokáig nem ázik át, vízlepergető hatású. Mosható, vasalható, formázható, vágható, varrható, nem foszlik. Mivel bent tartja a test hőmérsékletét, ezért mondják, hogy télen fűt, nyáron hűt.

Nemezből készült ruháim ausztrál merinó gyapjúból készülnek, hernyóselyemmel, viszkózzal, pamutvászonnal, csipkével, organzával kombinálva.

Kézzel mosható 30 fokos vízben, mosószerrel. Kézzel erősen kicsavarható, centrifuga használata nem ajánlott.

Nedves állapotban vasalható, gőzölhető. A ruhák gallérját, ujját, kalapok formáját nedves állapotban alakíthatjuk, formázhatjuk. Az így megszáradt darab megőrzi formáját.

Tekintse meg nemez alkotásaimat!